Είδαμε από κοντά το αρχείο των εφημερίδων της Αθήνας που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του 19ου, 20ου & 21ου αιώνα

Εφημερίδες και περιοδικά που χρονολογούνται περισσότερο από έναν αιώνα μέχρι και σήμερα φυλάσσονται χάρη στην προσπάθεια ανθρώπων με μεράκι στο Αρχείο Τύπου που βρίσκεται στο Νέο Ηράκλειο, προσφέροντας μια πολύτιμη πηγή για την ιστορία όχι μόνο των εντύπων αλλά και της ίδιας της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Αρχείο Τύπου» δημιουργήθηκε με σκοπό τη διατήρηση, τη διάσωση, την αρχειοθέτηση και τη διάθεση σε κάθε ενδιαφερόμενο του αρχειακού υλικού το οποίο περιλαμβάνει 109 τίτλους εφημερίδων αθηναϊκών τίτλων (πρωινές, απογευματινές, κυριακάτικες, οικονομικές, εβδομαδιαίες, αθλητικές) από το 1922 έως και σήμερα, αρχείο αθλητικών εφημερίδων και συλλογή θεματικών περιοδικών εκδόσεων.
Η ταξινόμηση που έχει ακολουθηθεί για το υλικό είναι χρονολογική και θεματική (ανά τίτλο εφημερίδας και είδος, π.χ. οικονομικό φύλλο, κλπ.) ενώ για την περιγραφή του υλικού έχει χρησιμοποιηθεί το Διεθνές Πρότυπο Αρχειακής Περιγραφής. Καθημερινά, συγκεντρώνεται στο αρχείο το 90% των εφημερίδων που κυκλοφορούν.
Το αρχείο βρισκόταν στη Σωκράτους «υπό τη διαχείριση του Κυπραίου», όπως διαβάζουμε σχετικά, « μέχρι να έρθει στα χέρια του οργανισμού». Πάντως, ο όγκος του ήταν τόσο μεγάλος που η καταμέτρηση του περιεχομένου διήρκησε κάτι περισσότερο από τρία χρόνια.
Τα μέλη του «Αρχείου Τύπου» εργάζονται με θρησκευτική ευλάβεια και πολύ σεβασμό πάνω στο «χαρτί» των εφημερίδων του αρχείου τους ενώ, παράλληλα, προχωρούν και στο πάντρεμα του παλιού με τις νέες τεχνολογίες καθώς έχουν ξεκινήσει την ψηφιοποίηση των εφημερίδων μέσα από σκάνερ και τη διάθεσή τους στους ενδιαφερόμενους σε ψηφιακή μορφή. Αυτό το γεγονός βοηθάει επιπρόσθετα στη διατήρηση των εφημερίδων καθώς η ψηφιακή μορφή δεν έχει «ημερομηνία λήξης» όπως, αντίθετα, συμβαίνει με το χαρτί το οποίο φθείρει ο χρόνος με το πέρασμά του. Η πρώτη εφημερίδα που ψηφιοποιήθηκε ήταν η ιστορική αθλητική εφημερίδα, η «Αθλητική Ηχώ».

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "protothema.gr" (εδώ)

Κείμενο: Βαγγέλης Πασιάς / Φωτογραφίες: Στέφανος Καστρινάκης

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com