Ο θηλασμός έστω και για δύο μήνες μειώνει τον κίνδυνο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου σχεδόν κατά 50%, σύμφωνα με μια νέα διεθνή μελέτη. Μάλιστα από τη μελέτη προέκυψε ότι οφέλη προκύπτουν ακόμη και για τις μητέρες που δεν ακολουθούν αποκλειστικό θηλασμό, φθάνει να μην εγκαταλείψουν πλήρως αυτόν τον «θησαυρό» τόσο για το παιδί τους όσο και για τις ίδιες.

«Τα ευρήματα αυτά έχουν μεγάλη ισχύ! Η μελέτη μας έδειξε ότι τα βρέφη που θηλάζουν για τουλάχιστον δύο μήνες εμφανίζουν μεγάλη μείωση του κινδύνου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου» ανέφερε ένας εκ των ερευνητών, ο Καουάι Τανάμπε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ και προσέθεσε: «Ο θηλασμός είναι ευεργετικός για τόσους πολλούς λόγους και ο συγκεκριμένος είναι ένας από τους πολύ σημαντικούς».
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο θηλασμός συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου, την κύρια αιτία θανάτου βρεφών ηλικίας ενός μήνα έως ενός έτους. Ωστόσο η νέα μελέτη είναι η πρώτη που προσδιορίζει την απαραίτητη διάρκεια θηλασμού ώστε να υψωθεί αυτή η «ασπίδα προστασίας» για το μωρό. Σημειώνεται ότι, όπως προέκυψε από τη μελέτη, ο θηλασμός για λιγότερο από δύο μήνες δεν προσέφερε όφελος ενάντια στο επικίνδυνο σύνδρομο αιφνιδίου θανάτων των βρεφών.

Οσο περισσότερο, τόσο καλύτερα
«Βέβαια, όσο περισσότερο θηλάζει ένα βρέφος, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία για εκείνο» ανέφερε από την πλευρά της η ερευνήτρια Φερν Χόουκ από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια και το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου. Συμπλήρωσε ότι «το άλλο σημαντικό εύρημά μας ήταν πως οποιαδήποτε ‘δόση’ θηλασμού είναι ευεργετική ενάντια στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου – με άλλα λόγια ακόμη και ο μη αποκλειστικός θηλασμός έχει οφέλη και αυτό είναι σημαντικό για τις γυναίκες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ακολουθήσουν τον αποκλειστικό θηλασμό».
Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν οκτώ μεγάλες διεθνείς μελέτες οι οποίες εξέταζαν 2.259 περιπτώσεις συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου καθώς και 6.894 βρέφη που χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Το μεγάλο αυτό δείγμα δείχνει, κατά τους επιστήμονες, την ορθότητα των αποτελεσμάτων παρά τις πολιτισμικές διαφορές σε ό,τι αφορά τον θηλασμό σε διαφορετικές χώρες.

Δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι σε παγκόσμιο επίπεδο
Με βάση τα αποτελέσματα οι ερευνητές ζητούν εντατικοποίηση των προσπαθειών προαγωγής του θηλασμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μόνο το 40% των βρεφών κάτω των έξι μηνών θηλάζει αποκλειστικά παγκοσμίως. Υπογραμμίζεται ότι ο ΠΟΥ έχει θέσει ως στόχο το να επιτευχθεί αποκλειστικός θηλασμός επί έξι μήνες τουλάχιστον του 50% των βρεφών σε παγκόσμιο επίπεδο ως το 2025.
Παραμένει ακόμη ασαφές πώς ακριβώς ο θηλασμός δρα προστατευτικά ενάντια στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου. Οι ερευνητές εκτιμούν πάντως ότι μεταξύ των πιθανών ευεργετικών μηχανισμών είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των βρεφών χάρη στο μητρικό γάλα αλλά και η θετική επίδραση του θηλασμού στα μοτίβα ύπνου τους.

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com