Όταν το διαστημικό σκάφος OSIRIS-Rex της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), συνέλεξε ένα δείγμα από τον αστεροειδή Μπενού τον Οκτώβριο του 2020, άφησε ένα αξιοσημείωτο σημάδι.
Νέες εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος μετά από μια κοντινή περιφορά γύρω από τον αστεροειδή στις 7 Απριλίου δείχνουν τα επακόλουθα μετά τη σύντομη επαφή του OSIRIS-Rex, το οποίο είχε συλλέξει περίπου 57 γρμμάρια βραχώδους υλικού.

Κατά την ιστορική στιγμή αυτής της σύντομης επαφής του Οκτωβρίου, η κεφαλή δειγματοληψίας του διαστημικού σκάφους βυθίστηκε 1,6 πόδια στην επιφάνεια του αστεροειδούς.
Ο ρομποτικός βραχίονας πυροδότησε επίσης ένα φορτίο αερίου αζώτου για να βοηθήσει στην ανάκτηση υλικού για συλλογή.
Οι προωθητές του σκάφους βοήθησαν επίσης στη διασπορά πετρωμάτων και σκόνης στον αστεροειδή, καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά τη συλλογή του δείγματος.
Ήταν η πρώτη φορά που ένα διαστημικό σκάφος της NASA άγγιξε έναν αστεροειδή για να συλλέξει ένα δείγμα.
Οι επιστήμονες της αποστολής συνέκριναν τις εικόνες που είχαν τραβηχτεί από το σημείο πριν από την περισυλλογή του δείγματος, με τις νέες εικόνες που τραβήχτηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.
Οι τελευταίες εικόνες αποκαλύπτουν την εμφάνιση καθίζησης στην επιφάνεια με αρκετούς μεγάλους ογκόλιθους στη βάση του. Αυτό πιθανότατα προκλήθηκε από το ίδιο το συμβάν δειγματοληψίας. Η σκοτεινή επιφάνεια του αστεροειδούς έχει επίσης πιο ανακλαστική σκόνη κοντά στο σημείο συλλογής, δείχνοντας πού μετακινήθηκαν βράχοι κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας. Αυτές οι αλλαγές είναι εμφανείς στις παρακάτω εικόνες.

 Περισσότερες λεπτομέρειες στο "cnn.gr" (εδώ)

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com