Οι επιστολές του μεγάλου έλληνα συγγραφέα προς τον έμπιστο δικηγόρο του στο «Βήμα της Κυριακής» 10 Δεκεμβρίου

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόλογος ή να γνωρίζει το περιεχόμενο εκδόσεων με τίτλους όπως «Τετρακόσια γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη» ή «The Selected Letters of Nikos Kazantzakis» για να συμπεράνει ότι ο κρητικός συγγραφέας που υπέγραψε παγκοσμίου φήμης μυθιστορήματα, αλλά και φιλοσοφικά δοκίμια, ταξιδιωτικά έργα, μεταφράσεις αρχαίων κειμένων, θεατρικά ή και κινηματογραφικά σενάρια, ήταν και μανιώδης επιστολογράφος.

Την αξία των επιστολών του εξηγούσε καλύτερα ο φιλόλογος Παναγιώτης Μαστροδημήτρης σε άρθρο του στο περιοδικό «Νέα Εστία», τον Δεκέμβριο του 2007: «(…) η διαλογική υφή των επιστολών του Καζαντζάκη, που συνδυάζει τη μεγαλόπνοη ιδεολογική δήλωση με την τετριμμένη καθημερινή αναφορά, καθιστά τις επιστολές του ιδιαίτερα σημαντικά ψυχολογικά τεκμήρια ερμηνείας της προσωπικής και της λογοτεχνικής του ιδιοσυστασίας».
Η παραπάνω διαπίστωση ισχύει και για την αλληλογραφία του Καζαντζάκη με τον έμπιστο δικηγόρο του και αφοσιωμένο φίλο Γιάννη Αγγελάκη, αλληλογραφία που το 2013 κυκλοφόρησε από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη χάρη στη δωρεά της κόρης του Αγγελάκη και βαφτιστήρας του Καζαντζάκη, της ποιήτριας Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ. Οπως σημείωνε στην εισαγωγή της έκδοσης ο επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θανάσης Αγάθος, ο γεννημένος στα Δαρδανέλλια Αγγελάκης, εργαζόμενος επί σειρά ετών στην Ιονική Τράπεζα, μέλος της αποστολής επαναπατρισμού των Ελλήνων του Καυκάσου το 1919 ή νομικός σύμβουλος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, είχε αναλάβει όλες τις υποθέσεις του Καζαντζάκη, από τις δοσοληψίες του με εκδοτικούς οίκους ώς την αγορά του οικοπέδου στην Αίγινα στο οποίο ο συγγραφέας έχτισε κατόπιν το σπίτι του.
Η έκδοση του Μουσείου Καζαντζάκη, που ανατυπώνεται την Κυριακή από «Το Βήμα», συμπεριλαμβανομένου του προλόγου της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ, αποτελείται από 74 τεκμήρια, επιστολές και επιστολικά δελτάρια, και καλύπτει το διάστημα μεταξύ 1917 και 1957, φανερώνοντας πλείστες ανθρώπινες στιγμές του συγγραφέα του «Ζορμπά» και της «Ασκητικής»: τις περιπλανήσεις στην Ευρώπη, την ανασφάλεια για τα οικονομικά, τις διαφωνίες με εκδότες όπως ο Ελευθερουδάκης κι ο Δημητράκος, αλλά και την πολιτική του δράση, τις σχέσεις με την Γαλάτεια και την Ελένη, τις δύο συζύγους του, την επιθυμία του να εγκατασταθεί στην Αίγινα, την παρεπιδημία του στη Γαλλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ή τη σχέση του με τη βαφτιστήρα του.

Περισσότερες λεπτομέρειες στο "tovima.gr" (εδώ)

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com