Με μαζική συμμετοχή κόσμου από όλη την Θεσσαλία και μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Παλαμά Καρδίτσας η εκδήλωση της ΤΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ για τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα που εκτελέστηκε το 1947 την κομμουνίστρια δασκάλα.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Βασίλη Φυτσιλή, συναγωνιστή και συγκρατούμενου της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα, που μαζί πέρασαν απ΄ τη Νιάλα, μαζί δικάστηκαν και καταδικάστηκαν για την αγωνιστική τους δράση στην αντίσταση και στον ΔΣΕ.

Ο Βασιλης Φυτσιλής διηγήθηκε πώς και γιατί η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα ήταν η μόνη γυναίκα που άντεξε στο πέρασμα της Νιάλας, όπου, όπως χαρακτηριστικά είπε, γινόταν η συντέλεια του κόσμου, αλλά και για την περήφανη και ηρωική στάση της μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.
Κύρια ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία ανέλυσε γιατί σε κομμουνιστές αγωνιστές, όπως η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, ο ηρωισμός είναι κάτι φυσικό «όπως η ανάσα». Αναφέρθηκε, επίσης, στο «νέο τύπο ηρωισμού που απαιτείται στις μέρες μας,» κάνοντας ειδική αναφορά στη θέση της γυναίκας μέσα στην κοινωνία και το κίνημα.
Μετά την ομιλία, τοπικό μουσικό δημοτικό συγκρότημα παρουσίασε αντάρτικα τραγούδια. Ανάμεσά τους και ένα για τη Νιάλα και τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, τους στίχους του οποίου έγραψε ο Βασίλης Φυτσιλής.
Στη συνέχεια, όλοι οι παρευρισκόμενοι με πορεία και φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στην κεντρική πλατεία του Παλαμά, όπου η Αλέκα Παπαρήγα έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας για τη Βαγγελίτσα Κουσιάντζα.
Στεφάνια κατέθεσαν ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας, ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, η ανιψιά και συνονόματη της Βαγγελίτσας Κουσιάντζα.

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com