Δραματική έκκληση προς κάθε αρμόδιο, προς τους τοπικούς βουλευτές αλλά και ευθείες βολές προς την διοίκηση της 5ης ΥΠΕ εκτόξευσε το μεσημέρι ο διοικητής του Νοσοκομείου Καρδίτσας κ. Β. Βαρελάς. Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός της ιατρικής αποψίλωσης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του χειρουργικού τμήματος το οποίο έχει μείνει υποστελεχωμένο και πλέον κινδυνεύει να κλείσει.

Όπως εξήγησε ο κ. Βαρελάς το τμήμα επειγόντων του χειρουργικού δέχεται τεράστιο φόρτο (το πρώτο μόνο πεντάμηνο εξυπηρέτησε 20.000 περιστατικά) αλλά δεν έχει ειδικευόμενους γιατρούς οι οποίοι είναι εκείνοι που αρχικά υποδέχονται το περιστατικό, κάνουν μια πρώτη αντιμετώπιση και στη συνέχεια εφόσον απαιτείται καλούν τον ειδικευμένο χειρουργό. Το πρόβλημα είναι τόσο σοβαρό αφού το τμήμα δεν αποκλείεται να κλείσει με ότι μπορεί να σημάνει αυτό για ένα νοσοκομείο όπως της Καρδίτσας, που καλείται να καλύψει περίπου 120.000 ανθρώπους καθώς στην ουσία τα κέντρα υγείας δεν αντιμετωπίζουν τα περισσότερα περιστατικά αλλά τα παραπέμπουν στο νοσοκομείο. «Ζητάμε από την 5η ΥΠΕ να λύσει το πρόβλημα. Δεν μπορεί να αδιαφορεί. Με κάνουν να πιστεύω πως κάποιοι εκεί μέσα (στην 5η ΥΠΕ) θέλουν να κλείσουν το νοσοκομείο μας. Δεν θα το επιτρέψουμε αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρελάς. Στο πλευρό του διοικητή βρέθηκε και ο Διευθυντής του ΤΕΠ κ. Κόγιας όπως και ο χειρουργός κ. Καραγιώτας. «Επειδή δεν έχουμε ειδικευόμενους κάνουμε εφημερία από τις 3 το μεσημέρι μέχρι την άλλη μέρα το πρωί στο ΤΕΠ και στη συνέχεια καλούμαστε να μπούμε και στα χειρουργεία για να χειρουργήσουμε. Αντιλαμβάνεστε την πίεση που δεχόμαστε; Πόσο μπορούμε να αντέξουμε σε αυτούς τους ρυθμούς» αναρωτήθηκαν.
Ο κ. Βαρελάς είπε ότι λύση υπάρχει και αυτή είναι να βοηθήσουν οι αγροτικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων, ωστόσο η 5η ΥΠΕ κωφεύει.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Βαρελά είναι οι παρακάτω:
Αγαπητοί φίλοι, δύο χρόνια πριν, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Δ/της και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Καρδίτσας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, αντιμετώπισα το σοβαρότατο πρόβλημα της στελέχωσης με Ιατρούς της Παθολογικής Κλινικής, πρόβλημα που αν δεν αντιμετωπίζονταν θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην διακοπή των δραστηριοτήτων του Νοσοκομείου. Η πρώτη δήλωσή μου τότε, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ως Διοίκηση, από μια τέτοια πιθανή εξέλιξη, το κλείσιμο του Νοσοκομείου, αποδείχτηκε αληθής, η Παθολογική Κλινική ενισχύθηκε με το απαραίτητο Ιατρικό Προσωπικό και σήμερα είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την αποφασιστικότητα της Διοίκησης να δώσει λύσεις και σε άλλα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν ή πρόκειται στο μέλλον να αντιμετωπίσει το Νοσοκομείο μας.
Σας κάλεσα σήμερα εδώ, με την ταυτόχρονη παρουσία των, υπευθύνου του ΤΕΠ κου Ι.Κόγια και του Τομεάρχη του Χειρουργικού Τομέα Κου Ν. Καραγιώτα, για το επίσης σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης σε Ειδικευόμενους Ιατρούς της Χειρουργικής Κλινικής, γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την λειτουργία του Χειρουργικού ΤΕΠ, αν δεν την αναστέλλει. Συγκεκριμένα, το Γ.Ν. Καρδίτσας, με βάση τον ισχύοντα Οργανισμό δεν διαθέτει αυτοτελές ΤΕΠ και η λειτουργία των τριών τμημάτων του (Παθολογικό, Χειρουργικό και Παιδιατρικό) καλύπτεται από τις εφημερίες των Ιατρών των αντίστοιχων Κλινικών (Παθολογική, Χειρουργική και Παιδιατρική). Η ιδιαιτερότητα του Χειρουργικού ΤΕΠ έγκειται στο γεγονός ότι οι εφημερίες των Ιατρών της Χειρουργικής Κλινικής καλύπτουν στο Χειρουργικό ΤΕΠ ολόκληρο τον Χειρουργικό Τομέα στον οποίο περιλαμβάνονται οι κλινικές που χειρουργούν (Χειρουργική, Ορθοπεδική, Ουρολογική, Οφθαλμολογική, ΩΡΛ, Οδοντιατρική και Γυναικολογική). Δηλαδή περιστατικό που διακομίζεται στο Νοσοκομείο μας για το χειρουργικό ΤΕΠ, μετά τις πρώτες άμεσες βοήθειες από τον Ειδικευόμενο Ιατρό που εφημερεύει και εφόσον υπάρχει ανάγκη, γίνεται διαλογή και καλείται ο Ειδικός Ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας (Ορθοπεδικός εάν πρόκειται για ορθοπεδικό περιστατικό, Ουρολόγος εάν πρόκειται για ουρολογικό περιστατικό κοκ) προκειμένου ο ασθενής να τύχει της δέουσας ιατρικής αντιμετώπισης.
Είναι φανερό ότι με τον σημερινό όγκο δουλειάς (στο ΤΕΠ έχουν προσέλθει συνολικά τους πέντε πρώτους μήνες του 2018 πάνω από 20.000 ασθενείς) ο ειδικευμένος Χειρουργός Ιατρός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του Χειρουργικού ΤΕΠ και στη συνέχεια, μετά από 16 ώρες συνεχούς εργασίας να προσέλθει στο χειρουργείο για να χειρουργήσει, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς και γιατί όχι και τη δική του.
Επί προσθέτως τα Κ.Υ., αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να παίξουν το ρόλο τους στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και με την εμφάνιση του οποιουδήποτε περιστατικού το διακομίζουν, χωρίς άλλη σκέψη στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου μας, επιβαρύνοντάς το με πρόσθετη εργασία που τα ίδια όφειλαν να αντιμετωπίσουν.
Με απόφαση του τότε Υπουργού Υγείας Ά. Γεωργιάδη τα Κ.Υ. περιήλθαν από τα Νοσοκομεία στην αρμοδιότητα της 5ης Υ.Π.Ε. αφαιρώντας την δυνατότητα αξιοποίησης του ιατρικού τους προσωπικού στις ανάγκες των Νοσοκομείων.
Δημιουργήθηκε έτσι ένα μεγάλο κενό που διογκώθηκε από την έλλειψη Ειδικευόμενων Ιατρών, πρόβλημα που καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο από την άρνηση ορισμένων Κ.Υ. να βοηθήσουν με την μετακίνηση Αγροτικών Ιατρών για την αντιμετώπιση της συγκεκριμένης υποστελέχωσης. Ιδιαίτερα όταν αυτή η άρνηση συνοδεύεται και από διασπορά ψευδών ειδήσεων για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στο Νοσοκομείο μας, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή δυσφήμισης και έχει σαν αποτέλεσμα τον κλονισμό της εύρυθμης λειτουργίας του.
Η επίκληση της Διοίκησης της 5ης Υ.Π.Ε. ότι μόνη της επιχειρεί την υλοποίηση των κυβερνητικών κατευθύνσεων για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν ευσταθεί διότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας έχει αποδείξει στην πράξη ότι συμβάλλει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
(Ενδεικτικά αναφέρουμε Ειδικευμένη Ιατρός του Νοσοκομείου μας καλύπτει παρά την άρνηση μας ανάγκες του Π.Γ.Ν.Λ., η μοναδική προς το παρόν ΤΟΜΥ εγκαταστάθηκε σε κτίριο ιδιοκτησίας μας, ανάγκες του Κ.Υ. Παλαμά σε Ψυχολόγο και αιματολογικές εξετάσεις καλύπτονται από το Νοσοκομείο μας κτλ.)
Η Διοίκηση της 5ης Υ.Π.Ε. οφείλει άμεσα να καλύψει τις ανάγκες του αιτούμενου από το Νοσοκομείο μας αριθμού Αγροτικών Ιατρών χωρίς άλλες καθυστερήσεις και δικαιολογίες και να βάλει ένα τέλος στις οποιεσδήποτε ενέργειες επιχειρούνται ενάντια στις προσπάθειες μας να προασπίσουμε την Δημόσια Υγεία και να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους ασθενείς.
Καλούνται Βουλευτές και Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας να αφουγκραστούν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση το Νομαρχιακό μας Νοσοκομείο, που καλείται να εφημερεύει επί 24ώρου βάσεως, 365 ημέρες το χρόνο και να συνδράμουν με την δική τους παρέμβαση ο καθένας ώστε δραστηριότητες του Νοσοκομείου μας να συνεχίσουν χωρίς να ανασταλεί η λειτουργία τους. Ελπίζουμε η φωνή μας, μέσω και της δικής σας φωνής, της φωνής των ΜΜΕ του Νομού μας, να φθάσει επιτέλους σε ευήκοα ώτα.
Σας ευχαριστώ

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com