Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Δυνατής Καρδίτσας έκανε σε ανοικτή ομιλία του ο τ. Δήμαρχος Καρδίτσας και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καρδίτσας κ. Κων/νος Παπαλός. Ο κ. Παπαλός αφού έκανε ένα μικρό απολογισμό των δικών του πεπραγμένων, άσκησε κριτική στην Δημοτική Αρχή Αλεξάκου. Επίσης στο τελευταίο κομμάτι της ομιλίας του αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αγοραστού παρουσίασε το δικό του όραμα και έκλεισε λέγοντας επί λέξη: «η ΔΥΝΑΤΗ ΚΑΡΔΙΤΣΑ θα ξαναδιεκδικήσει το Δήμο Καρδίτσας» (ωστόσο στη γραπτή ομιλία που διένειμε δεν αποτυπώθηκε η συγκεκριμένη φράση).

Είναι χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης πως παρά το γεγονός ότι η αίθουσα της ΠΕΔ ήταν ασφυκτικά γεμάτη και είχε και αρκετούς όρθιους υπήρξε απουσία πρωτοκλασάτων στελεχών της Ν.Δ. Έτσι δεν παραβρέθηκε κανείς από τους υποψηφίους του προηγούμενου ψηφοδελτίου του κόμματος (Ασημίνα Σκόνδρα, Σπ. Ταλιαδούρος, Ορ. Ψαχούλας, Σωτ. Κουλοκτσής) ενώ αν και η ομιλία είχε αυτοδιοικητικό χαρακτήρα δεν παραβρέθηκε ούτε ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός.

Αναλυτικά παρακάτω η γραπτή ομιλία Παπαλού ενώ στο ηχητικό που ακολουθεί ανακοινώνει την υποψηφιότητά του κλικ εδώ

Η ομιλία
«Πέρασαν 4 χρόνια από τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές. Αν δεν είχε αλλάξει ο νόμος τώρα θα είχαν γίνει ήδη οι εκλογές.
Μπορούμε λοιπόν να κάνουμε έναν απολογισμό πεπραγμένων, να συγκρίνουμε και να κρίνουμε τα τεκταινόμενα, βγάζοντας ασφαλή συμπεράσματα επί πραγματικού χρόνου.
Βέβαια θα θυμάστε ότι η δική μας θητεία ήταν 3,5 έτη και όχι 4. Θα θυμάστε επίσης ότι ο 1ος χρόνος της θητείας ήταν ένα ιδιαίτερο χρονικό διάστημα όπου τα βήματά μας ακολουθούσαν υποχρεωτικά τον ρυθμό του ΄΄Καλλικράτη΄΄ όπως ακριβώς τον είχε επιβάλει το υπουργείο.
Δηλαδή ένας χρόνος συνένωσης:
5 διαφορετικών δήμων σε 1 πλέον δήμο.
5 διαφορετικών προϋπολογισμών σε 1.
συνένωση 15 και πλέον Νομικών Προσώπων κ.λ.π.,
ανάληψη και ενεργοποίηση πλέον των 250 νέων αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που μέχρι τότε ΔΕΝ ξαναείχε η αυτοδιοίκηση…

Ουσιαστικά ο νεοσυσταθείς Δ. Καρδίτσας άρχισε να λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του ΄12 και μετά με την ψήφιση του νέου Ο.Ε.Υ. (όπως και σε όλη την Ελλάδα άλλωστε).

Φεβρουάριος ΄12 – Μάϊος ΄14, δύο έτη επί της ουσίας δικής μας θητείας.

Λοιπόν όλα στη ζυγαριά:
-2 δικά μας χρόνια από τη μία και 4 χρόνια της σημερινής διοίκησης από την άλλη.
-2 χρόνια εργώδης δική μας προσπάθεια και συνέργειας με όλους τους φορείς από τη μία και 4 χρόνια απραξίας και κυνισμού, ανάλγητης και φοροεισπρακτικής πολιτικής από την άλλη.
-2 χρόνια προσαρμογής του δήμου στην κατά 65% μείωση των πόρων, μα 4 χρόνια σε πολύ πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον.
Ένα μόνο θα σας πω:
Το 2013 π.χ. για να καταβάλουμε την μηνιαία μισθοδοσία των υπαλλήλων του Δήμου έπρεπε να καταβάλουμε όλα τα χρήματα των ΚΑΠ (αυτά που δίνει κάθε μήνα το κράτος ανά δήμο) και να βρούμε και άλλες 200.000 Ε/μήνα επιπλέον από δικούς μας πόρους.
Σήμερα έρχονται οι ΚΑΠ, πληρώνονται όλοι οι υπάλληλοι και περισσεύουν και 80.000-100.000 κάθε μήνα.

Παρόλα αυτά καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, να οργανώσουμε ένα σύγχρονο δήμο, να τον ανοίξουμε στην κοινωνία, να βελτιώσουμε τα αρχικώς άθλια οικονομικά του, να μειώσουμε κατά 20 εκατ. τα χρέη του, να τον φέρουμε σε μία ΄΄κανονικότητα΄΄.
Και όλα αυτά χωρίς να επιβαρύνουμε ούτε με 1 Ε επιπλέον τους δημότες μας.

Ταυτόχρονα, λόγω και των αναγκών που προκάλεσε η οικονομική κρίση στην πατρίδα μας, χωρίς να υπάρχει κάποιο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ (όπως υπάρχει σήμερα με το ΤΕΒΑ κλπ)
Ιδρύσαμε, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς, όλες εκείνες τις κοινωνικές δομές που θα πρόσφεραν την ελάχιστη ανακούφιση στους αδύναμους Συνδημότες μας (κοινωνικό φαρμακείο, κοινωνικό ιατρείο, κοινωνικό παντοπωλείο κ.λ.π.)
Εντάξαμε για 1η φορά στο ΕΣΠΑ μεγάλο τμήμα των παιδικών σταθμών του δήμου μας, ώστε οι οικονομικά αδύναμοι νέοι γονείς να μην πληρώνουν δίδακτρα και πολλά άλλα.

Ταυτόχρονα υποβάλαμε σωρεία μελετών στο ΕΣΠΑ και σε άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα διεκδικώντας έργα για τον δήμο μας ύψους 28,4 εκατ. Ε.
Θυμίζουμε ενδεικτικά μερικά έργα:
-Διπλή ανάπλαση στην είσοδο της πόλης (γήπεδο).
-Εξασφάλιση πιστώσεων για πληρωμή οφειλών (1.600.000Ε) για το Κλειστό Φαναρίου και επιπλέον 7.400.000Ε για την συνέχιση της κατασκευής του (σε συνεργασία φυσικά και με την περιφέρεια Θεσσαλίας).
-Ανάπλαση Παλέρμο.
-Ανάπλαση χώρων Παιδικών Χαρών (Αγίας Παρασκευής, εργατικά, 5ο δημοτικό, σε 25 Τοπικές Κοινότητες κ.λ.π.)
-Υπογειοποίηση κάδων σκουπιδιών.
-Κατασκευή ποδηλατοδρόμων και 6 σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων.
-Κατασκευή συστήματος Τηλεχειρισμού - Τηλεελέγχου του συστήματος ύδρευσης της πόλης (1,5 εκατ.).
-Ασφαλτοστρώσεις μήκους 8,3 χιλ. μέσω ΕΣΠΑ.
-Ολοκλήρωση και αδειοδότηση αεροδρομίου Μυρίνης (Φεβρουάριος ΄14).
-Παροχή καθοριστικής συμβολής και βοήθειας προς τον κ. Νταράουσε για την ίδρυση του Κέντρου ποιοτικού ελέγχου τυποποίησης και ταξινόμησης βάμβακος (μοναδικό στην Ελλάδα)
-Καθοριστική συμβολή στην διατήρηση των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων της πόλης μας μετά από την λαίλαπα του σχεδίου ΄΄Αθηνά΄΄.

Αυτά και πολλά άλλα στην μία μεριά της ζυγαριάς.
Τονίζω ότι σε αυτά ΔΕΝ υπολογίζω έργα από ίδιους πόρους του Δήμου (συντηρήσεις, παρεμβάσεις κ.λ.π.). Μιλάμε για επιπλέον χρήματα.

Από την άλλη μεριά της ζυγαριάς τι να βάλω;
ΑΕΡΑΣ ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΣ.
ΔΕΝ υπάρχει κάτι.
ΟΥΤΕ ένα νέο έργο.
ΟΥΤΕ ένα.
Ψηφίζαμε το πρόγραμμα έργων της παρούσας δημοτικής αρχής του δήμου και σχολίαζαν οι συνάδελφοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης λέγοντας «…Πώς να μην ψηφίσετε αφού το 90% είναι τα δικά σας έργα…»
Απόλυτη στασιμότητα ή και οπισθοδρόμηση σε κάποιες περιπτώσεις. Αναφέρω ενδεικτικά 3 παραδείγματα:

.Η υπογειοποίηση των κάδων εγκαταλείφθηκε. Υπάρχουν έτοιμες μελέτες, αλλά –δυστυχώς- δεν διεκδικείται η υλοποίησή τους. Και η πόλη βρωμάει από άκρο σε άκρο, σε πολλές περιπτώσεις και κατά χρονικά διαστήματα, βρωμάει στην κυριολεξία. Ακόμα χειρότερα στα χωριά.

.Τα κοινόχρηστα ποδήλατα, αυτά που κάποτε γίνονταν αντικείμενο εκπομπών στις τηλεοράσεις, αλλά και αντικείμενο επισκέψεων σχολείων γειτονικών νομών, αυτά που κάποτε σε συνδυασμό με τους ποδηλατοδρόμους μας απέδωσαν - έστω και κατ ΄ υπερβολή – τον χαρακτηρισμό «Καρδίτσα, το Άμστερνταμ της Ελλάδας, τώρα σαπίζουν εγκαταλειμμένα στις θέσεις τους.

.Αεροδρόμιο Μυρίνης. Πλήρης υποβάθμιση από πλευράς Δημοτικής Αρχής. Όχι μόνο δεν κατασκευάστηκε μία – έστω – τουαλέτα, αλλά ούτε ένα ποτήρι νερό δεν μπορεί να πιεί κάποιος αφού – εν έτη 2018 – η ύδρευση δεν έφτασε ακόμα εκεί (κόστος 5.000–10.000Ε).
Και όμως θα μπορούσε – υπό άλλες συνθήκες και κυρίως αντιλήψεις – να γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη. Και αυτό θα γίνει αργά ή γρήγορα είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι.
Γιατί έχει αφ ΄ ενός την δική του δυναμική ως μοναδικό στο είδος του έργο και γιατί αργά ή γρήγορα θα το επιβάλουν οι συνθήκες ( το μοναδικό στο είδος του εκτός Fraport κ.λ.π.)

Θα μου επιτρέψετε να συμπληρώσω ακόμη μία περίπτωση τραγικής αδιαφορίας ή ανικανότητας : Είναι αυτή του ``Δασικού Χωριού`` το οποίο ρημάζει εντελώς εγκαταλειμμένο και αφημένο στην τύχη του 4 χρόνια τώρα…..
Κι όμως αυτό είναι ένας πραγματικός και υπαρκτός πυλώνας ανάπτυξης της ευρύτερης ορεινής περιοχής του δήμου μας και όχι η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες των Αγράφων για τις οποίες σπαταλά αρκετή φαιά ουσία ο νυν δήμαρχος υπερασπιζόμενος τους ανύπαρκτους προς το παρόν επενδυτές!!!

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι και ενώ θα έπρεπε ο δήμος να έχει συνέχεια – όπως γίνεται σε πλείστες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο δικό μας δήμο παλαιότερα (π.χ. ποδηλατόδρομοι), δυστυχώς στο δήμο της παρούσας Δ.Α. δεν υπάρχει.

Τότε τί υπάρχει; Υπάρχει κάποιο σχέδιο από την σημερινή διοίκηση για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος; Αδυνατούμε να το αντιληφθούμε.

Υπάρχει κάποια αναπτυξιακή αντίληψη για το μέλλον της περιοχής μας;
Δυσκολευόμαστε να την δούμε.

Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η παρούσα δημοτική αρχή οδηγεί τον δήμο σαν καράβι χωρίς πυξίδα και όπου βγάλουν τα κύματα.

Εκτός αν το σχέδιό τους είναι αυτό που αναφέρουν σε κάποιο τυπικό πρόγραμμα, όπου λένε ότι στόχος είναι: Να αλλάξουν την νοοτροπία των πολιτών ή αυτό που έγραψε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης υποψήφιος (πολύ κοντά στον Δήμαρχο) ότι ήρθαν για να μας κάνουν ανθρώπους!!!!

Πως θα μας κάνουν ανθρώπους;
-Μήπως με την κατάργηση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει συμβεί στο δήμο, με την τροποποίηση του ΟΕΥ το 2015, όταν όλοι λένε πως βασικός πυλώνας για την ανασυγκρότηση – ανάκαμψη της χώρας είναι ο πρωτογενής τομέας;
-Μήπως με τις κατασχέσεις λογαριασμών εχόντων και μη εχόντων φτωχών συνδημοτών και που δεν έχουν ούτε το καθημερινό φαγητό;
-Μήπως με τις κατακόρυφες αυξήσεις των δημοτικών τελών, των τελών τραπεζοκαθισμάτων και των νέων φόρων (όπως στα περίπτερα) που κατάντησαν τον δήμο φοροεισπρακτικό μηχανισμό;
Να μην αναφερθώ στο ``σκυλόσημο``. Από τότε που επεβλήθη και παρά τις μεγάλες προσπάθειες των φιλοζωικών οργανώσεων, τα κρούσματα στο από επιθέσεις αδέσποτων ζώων έχουν εμφανώς υπερπολλαπλασιαστεί!!!!

Θα μας κάνει μήπως ανθρώπους με την αξιοπερίεργη εμμονική νοοτροπία της αυθεντίας που έχει εξοβελίσει το διάλογο και την κοινωνική διαβούλευση και έχει αποξενώσει τον δήμο από την κοινωνία επιβάλλοντας την λογική του ``ετσιθελισμού``;
π.χ. – Απόφαση απομάκρυνση Νυχτερινού σχολείου από το κέντρο της πόλης παρά την αντίθετη θέση του συνόλου των φορέων και ιδιαίτερα των φορέων της εκπαίδευσης!
- Γηπεδικό Αναγέννησης – ΕΠΣΚ (αντί να αμβλύνει όξυνε τις διαφορές, αδιαφορώντας για το 1,5εκατ€ που διέθετε η περιφέρεια καταδικάζοντας σε υποβάθμιση την συγκεκριμένη περιοχή στη συνοικία του Αγίου Νικολάου). Χάσαμε όλοι μαζί!!!!
- Πρόσφατα για την γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες (έχω ήδη αναφερθεί)
- Με την αδόκιμη επαναφορά της ελεγχόμενης στάθμευσης που τάχα θα έλυνε το κυκλοφοριακό της πόλης και που το έχει καταστήσει άλλο ένα φοροεισπρακτικό μέσο με τις γνωστές εντολές που έχουν δοθεί στη δημοτική αστυνομία;

Θα μας κάνει ανθρώπους με την εγκατάλειψη των χωριών που κατάντησαν ζούγκλα έχοντας αφεθεί στην τύχη τους:
-Χόρτα 2 μέτρα
-Ύδρευση με προβλήματα
-Υδρομαστεύσεις – υδραγωγεία ακαθάριστα
-Υπηρεσίες και μηχανήματα που απομακρύνθηκαν από τις έδρες των πρώην Καποδιστριακών δήμων
-Κοινοτική οδοποιία σε άσχημη κατάσταση
-Αγροτικοί δρόμοι απροσπέλαστοι (έχουν να καθαριστούν από τότε που παραδώσαμε το δήμο)

Οφείλω να τονίσω πως είναι ευτυχής συγκυρία που υπάρχει και ο Περιφερειάρχης ο κ. Αγοραστός, ο οποίος φρόνησε:
-Να ολοκληρωθεί το δίκτυο ύδρευσης 4 χωριών μας από το Σμόκοβο
-Να εντάξει την πόλη της Καρδίτσας στα σχέδια Β.Α.Α. με 7.5 εκατ. Ε.
-Να επανεντάξει την κατασκευή του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας παιδιών Μ.Ε.Α. στο Νέο ΕΣΠΑ
-Να κινήσει τις διαδικασίες για την ηλεκτροδότηση του σιδηροδρόμου Δυτικής Θεσσαλίας
-Να δεσμευτεί για την αναστήλωση – ανάπλαση της παλιάς Ηλεκτρικής στη Νέα Αγορά, με βάση την μελέτη ΄΄Μπρακατσούλα’’ που εκπονήθηκε επί των ημερών μας.

Μας ακούγατε και μας ακούτε πολύ συχνά να λέμε ότι: ΄΄Ο δήμος είναι το σπίτι όλων των δημοτών, των τοπικών φορέων, των κινήσεων και των ρευμάτων΄΄.
Δεν είναι τυχαίο. Οδηγεί ευθέως στην αντίληψη περί ΄΄Τοπικής Διακυβέρνησης΄΄ όπου με άξονα το δήμο αναπτύσσονται συνέργειες και δράσεις με την συνεργασία όλων των εκφράσεων της κοινωνίας των πολιτών επί συγκεκριμένων αναπτυξιακών στόχων και δράσεων.

Πιστεύουμε ότι η αναγέννηση στο δήμο μας θα έλθει μέσα από ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα.
Ένα πρόγραμμα που θα επανακαταρτίσουμε - επικαιροποιήσουμε όλοι μαζί εμείς της `ΔΥΝΑΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ`` και σε συνεργασία με όλους τους φορείς, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής, της αγροτικής ανάπτυξης, της διευκόλυνσης-στήριξης της επιχειρηματικότητας, του πολιτισμού, του τουρισμού και γενικότερα της βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην προσπάθεια μας αυτή την παράταξή μας πλαισιώνουν και πολλά νέα άτομα.

Άλλωστε αυτή η δημοτική παράταξη είναι το φυτώριο μέσα από το οποίο αναδείχθηκαν πολλά στελέχη τα οποία σήμερα κοσμούν διάφορες εκφράσεις και τομείς τόσο του παραγωγικού όσο και του κοινωνικοπολιτικού χάρτη της περιοχής μας.
Να μην ξεχνάμε: Εμείς όλοι μαζί είμαστε αυτοί που δώσαμε μετά από 50 χρόνια την διοίκηση του δήμου Καρδίτσας σε άτομα που προέρχονταν από τον ευρύτερο κοινωνικό και φιλελεύθερο χώρο και δείξαμε στην πράξη τι σημαίνει αδέσμευτη αξιόπιστη και διαφανή αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι πλέον Ιστορία.

Γιατί εκφράσαμε ένα σύγχρονο ρεύμα σκέψης που διατρέχει οριζόντια την κοινωνία και συσπειρώνει γύρω μας συνεργάτες από όλους τους χώρους με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη για τους ανθρώπους και τον τόπο μας.

Πιστεύουμε σε μία Δυνατή Καρδίτσα.
Έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, στις αρχές μας, στο έργο μας, στις δυνατότητές μας.
Έχουμε δικαίωμα στο όραμα, στην ελπίδα.
Δεν θα γίνει το λάθος της προηγούμενης φοράς.
Μπορούμε όλοι μαζί και θα τα καταφέρουμε αν είμαστε όλοι μαζί.
Από τώρα σας καλώ σε αυτό τον τίμιο, τον ειλικρινή, τον ανιδιοτελή αγώνα.
Αγώνα για τον τόπο μας,
Αγώνα για τα παιδιά μας,
Αγώνα για τη δικαίωση των προσπαθειών μας».

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com