Γράφει ο Παπαγεωργίου Σωτήρης*

Μετά τις σαρωτικές αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με νέα τμήματα να δημιουργούνται κι άλλα να συγχωνεύονται, η Καρδίτσα φαίνεται να είναι ο μεγάλος χαμένος από το σχεδιασμό για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, μετά την επικείμενη απώλεια του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας.
Πρόκειται αναμφίβολα για μία άστοχη, τουλάχιστον, πρόταση όχι μόνο για την Καρδίτσα αλλά για όλο το ίδρυμα καθώς σχεδιάζεται να φύγει από μια πόλη που παρέχει στο τμήμα τα πάντα με σκοπό να μεταβεί σε μια άλλη που δεν έχει ακόμη τη σχετική υποδομή. Γίνεται λόγος για ένα τμήμα με τεράστια ζήτηση την οποία επιλέγουν 150 περίπου σπουδαστές κάθε χρόνο, για να φοιτήσουν στην Καρδίτσα.

Παράλληλα, το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπει την υποβάθμιση του Τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου αφού το μετατρέπει σε κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης, διετούς φοίτησης, με την ονομασία κατεργασία ξύλου και επίπλου!
Ο ελάχιστος χρόνος διαβούλευσης, αλλά και η απουσία ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων είναι τα βασικότερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τις αλλαγές αυτές. Χωρίς κανένα σχέδιο και καμία στρατηγική αναπτυξιακής και ακαδημαϊκής στάθμης, επιχειρείται από το εν λόγω υπουργείο ένα σχέδιο «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργού για σύγκλιση απόψεων και συνάντηση με κάθε αρμόδιο τοπικό φορέα, ο κ. Γαβρόγλου προχώρησε εν τέλει στη δημοσίευση του σχεδίου- νόμου μονομερώς, επιδεικνύοντας μια πρωτοφανή θρασύτητα και αδιαφορία απέναντι στις τοπικές κοινωνίες που θίγονται.
Οφείλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα του νομού μας. Η παιδεία αποτελεί τη μεγαλύτερη και ασφαλέστερη δυνατή επένδυση για το μέλλον. Με το παρόν νομοσχέδιο το μέλλον του νομού μας υποθηκεύεται κι η πόλη περνά σε νέα φάση μαρασμού. Πέρα από κομματικές συνειδήσεις και σκοπιμότητες οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού μας οφείλουν να αντιταχθούν και να καταψηφίσουν το εν λόγω νομοσχέδιο. Οφείλουν, δηλαδή, να πράξουν το αυτονόητο….
Κάποια στιγμή, η Καρδίτσα θα πρέπει να πάψει να αντιμετωπίζεται ως « φτωχός συγγενής», ως «ουρά» των εξελίξεων και να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί. Το νομοσχέδιο αυτό πρέπει ν αποτελέσει για όλους εμάς, ένα «κενό γράμμα».
Να παραμείνει το νομοσχέδιο στο συρτάρι του Υπουργού όσο αυτό στοιχειοθετείται με άξονα τα «συμφέροντα» και τις «προσωπικές εξυπηρετήσεις». Είναι ένα νομοσχέδιο άδικο, πρόχειρο και μάλιστα χωρίς καμία αναπτυξιακή στόχευση με ακαδημαϊκά και κοινωνικά κριτήρια. Η Καρδίτσα οφείλει να παλέψει για το παρόν και το μέλλον της….

*Φιλόλογος Α.Π.Θ. - υπ. Διδάκτωρ Παν/μου Ιωαννίνων
Αν. Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ελλάδος
Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής

 

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com