Είναι γνωστό ότι η μακροχρόνια κρίση που περνάμε έχει πολλές διαστάσεις. Παρατηρούμε από την μία την αύξηση των κοινωνικών αναγκών και από την άλλη την υπολειτουργία ατόμων με ικανότητες. Οικογένειες φτωχοποιούνται, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αυξάνονται σε πληθυσμό και σε ανάγκες, νεαροί μεταναστεύουν με αποτέλεσμα μεγάλοι άνθρωποι ηλικιακά να μένουν αβοήθητοι. Κρατικές κοινωνικές και άλλες δομές μένουν υποστελεχωμένες, ενώ ευνοούνται πρόωρες συντάξεις ανθρώπων που μπορεί να είναι και στην ακμή της παραγωγικότητάς τους, με αποτέλεσμα η συσσωρευμένη τους εμπειρία να μένει αχρησιμοποίητη. Το ανελαστικό μας σύστημα δεν επιτρέπει την αξιοποίηση τέτοιων κοινωνικών κεφαλαίων πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Υπάρχει επομένως μια ασυμβατότητα μεταξύ αυξημένων αναγκών και ανεκπλήρωτων δυνατοτήτων.
Ποια είναι η σωστή λύση αυτής της αδυναμίας να συνδεθούν οι δυνάμεις της κοινωνίας με την ζήτηση κοινωνικών υπηρεσιών; Ως ένας ενδιάμεσος ανάμεσα στις δύο αυτές πραγματικότητες θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού. Ένα γραφείο στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δομές πάσης φύσεως που θα ζητούν βοήθεια από εθελοντές για να στηρίξουν και να εμπλουτίσουν τις δραστηριότητές τους και στο οποίο ταυτόχρονα να απευθύνονται πολίτες που θέλουν να συνεισφέρουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι, θέλουν αλτρουιστικά να βοηθήσουν τον πλησίον, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Οργανισμοί κοινωνικής υποστήριξης ευπαθών ομάδων, τυφλών, παιδιών με δυσκολίες, αναπήρων, φυλακισμένων, εξαρτημένων, κακοποιημένων, χρονίως πασχόντων, πρόνοιας όλων των ειδών, αλλά και ομάδες και σύλλογοι δημιουργικοί όπως αθλητικοί, καλλιτεχνικοί, εκπαιδευτικοί, κοινωνικής δράσης κλπ θα μπορούν να απευθύνονται σε ένα τέτοιο γραφείο και να προσκαλούν εθελοντές σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους.
Ο περιφερειακός συνδυασμός ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, με επικεφαλής τον Καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα δίνει προτεραιότητα σε αυτό το θέμα. Ήδη έχει επικοινωνήσει με πολλούς εθελοντικούς οργανισμούς, έχει γνωρίσει τα διάφορα προβλήματα και προτίθεται να προωθήσει τον θεσμό του εθελοντισμού στην Περιφέρεια μας και να θεσπίσει ένα Περιφερειακό Γραφείο Εθελοντισμού το οποίο μπορεί να λειτουργήσει στα πλαίσια του θεματικού στόχου 9 του ΠΕΠ 2014-2020.

e-max.it: your social media marketing partner

Αφήστε το σχόλιο σας...

Palmos 104.2 fm

Η ενημερωτική ιστοσελίδα του Ράδιο Παλμός δημιουργήθηκε το 2018 και φιλοδοξεί να καλύψει κυρίως την επικαιρότητα της Καρδίτσας και της Θεσσαλίας. Η ιστοσελίδα εκτός των άλλων αναμεταδίδει Το ράδιο Παλμός 104.2 fm το οποίο είναι από τα παλαιότερα ραδιόφωνα της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1988. Σήμερα εκπέμπει με καλή μουσική κυρίως από το Ελληνικό ρεπερτόριο καθώς και καλή ξένη μουσική. Μεγάλο μέρος του προγράμματος καταλαμβάνει η ενημέρωση η οποία αφορά σε τοπικά και εθνικά θέματα. Το ράδιο Παλμός 104.2 το ακούτε και στο διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη.

Θα μας βρείτε

Μ. Αλεξάνδρου 24
(κτίριο Δημοτικής αγοράς Καρδίτσας)
Τηλ. 24410 77637 & 24410 70661
radiopalmos1042@gmail.com